Mijn naam is Marieke Aalbers. Ik ben werkzaam in mijn eigen praktijk als orthomoleculair therapeut en als ziekenhuisapotheker in Gelre Ziekenhuizen. Goed beschouw ben ik dus ‘lifestyleapotheker’. Ik ben opgegroeid in de Achterhoek, in het fraaie Winterswijk en ben na mijn studie met mijn gezin neergestreken in Apeldoorn. Na het behalen van mij VWO diploma koos ik voor de studie levensmiddelentechnologie. Dit was voor mij te technologisch, dus werd het uiteindelijk farmacie. De rol van voeding bij ziekte en gezondheid heeft mij echter altijd geïntrigeerd, maar verdween tijdens mijn studie en de eerste jaren van mijn werkzame leven als apotheker naar de achtergrond totdat een goede vriendin mij vroeg of ik samen met haar een introductie in de orthomoleculaire therapie wilde volgen. Dit heeft mijn blik op ziekte en gezondheid, en uiteindelijk ook mijn eigen leven, ingrijpend veranderd. In mijn benadering is de mens niet alleen een fysieke samensmelting van cellen en moleculen waarin zich allerlei stroompjes en biochemische processen afspelen, maar is er ook een verbinding met de psyche en de ziel. Met deze invalshoek en de kennis die ik heb van de reguliere geneeskunde zie ik het als mijn missie orthomoleculaire inzichten met de reguliere geneeskunde te verbinden waarbij ik het een uitdaging vind mensen die niet uitkomen met de reguliere behandelingen te begeleiden. Ik doe dit bij voorkeur in samenspraak met de huisarts, specialist en eventuele andere coaches of therapeuten. Vanuit de vrijheid van mijn eigen praktijk kunnen we samen net dat stapje extra buiten de reguliere paden gaan zetten.
Mijn werkwijze
Tijdens het eerste consult gaan we na welke wegen al zijn bewandeld om de klacht te behandelen en welke diagnostiek er heeft plaatsgevonden (zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek). Ook brengen we de medicatie en supplementen in kaart. Vaak ontbreken er puzzelstukjes in de diagnostiek, deze kunnen met behulp van aanvullende onderzoeken, zoals bijvoorbeeld bloed-, speeksel- en/of ontlastingsonderzoek worden verkregen.
Tijdens het vervolgconsult bespreken we de resultaten van de onderzoeken en maken we samen een plan, het ‘behandelplan’. Tijdens de orthomoleculaire behandeling houden we contact en stellen we, zo nodig, het behandelplan bij.